Magazin

ā˜…ā˜…ā˜…ā˜…ā˜†

Ce este o tastatura mecanica?

O tastatura mecanica este, pentru cei de o anumita varsta, tastatura clasica cu care ne-am jucat pentru prima data. IBM Model-M, cu cele doua kilograme de greutate si cu tastele sale zgomotoase, foarte zgomotoase.

Daca nu ati fost suficient de norocosi sa lucrati cu unul dintre acesti mastodonti de teren (sunt sigur ca cel pe care l-am avut eu, daca nu l-am fi aruncat, ar functiona si astazi perfect), iata o definitie ceva mai riguroasa.

O tastatura mecanica este o tastatura a carei functionare se bazeaza pe actuatori mecanici individuali pentru fiecare dintre taste. Acest lucru le confera un sunet foarte distinctiv, le face mai voluminoase si inseamna ca fiecare apasare de tasta necesita o apasare mai lunga.

O sa va spun mai tarziu despre avantaje, dezavantaje, diferente... Acum, pentru a termina de inteles ce este o tastatura mecanica, sa va explic ce NU este o tastatura mecanica.

Ce este o tastatura cu membrana?

Tastaturile cu membrana au inlocuit tastaturile mecanice dintr-un motiv foarte simplu: banii. Acestea sunt mai usor si mai ieftin de fabricat. Si pentru ca dureaza mai putin timp, companiile care le produc fac si mai multi bani.

Dar ce sunt tastaturile cu membrana? Tastatura cu membrana este o tastatura in care fiecare tasta este apasata fara a se utiliza sisteme mecanice. Cu alte cuvinte, nu exista parti mobile dedesubt, ci doar doua suprafete care, atunci cand intra in contact, conduc electricitatea si informeaza computerul ce tasta a fost apasata.

Cu alte cuvinte, intre cheie si conductor este plasata o membrana (de obicei din silicon), care necesita o anumita presiune pentru a stabili contactul. De aceea, nu se zdruncina, nu au aproape nicio deplasare si ocupa mult mai putin spatiu.

Am folosit adesea tastatura computerului meu (un iMac). De fapt, atunci cand calatoresc, acesta este cel pe care il folosesc de obicei. Este usor si mic:

Accepti cookies? Citeste mai mult